Terveisiä alueelliselta maanpuolustuskurssilta
Vietin keväisen toukokuuviikon Taistelukoulun alueella Tuusulassa. Syynä oli Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ja Kaartin jääkärirykmentin järjestämä CXXVI alueellinen maanpuolustuskurssi, jossa teemana yhteiskunnan kokonaisturvallisuus. Haluan tässä tehdä pari nostoa kurssilta.
Alueellisilla maanpuolustuskursseilla käsitellään ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa sekä eri alojen ja toimialojen valmiutta ja varautumista häiriö- ja poikkeusoloihin. Koska kurssi on alueellinen ja aina oman alueen aluehallintoviraston vetämä, antaa se hyvät puitteet konkreettisiin pohdintoihin. Ohjelma on viiden päivän tiivis kokonaisuus, ja se on minuuttiaikataulutettu aamusta iltaan. Osallistujilla oli mahdollisuus majoittua Taistelukoululle, mikä helpotti omaa ajankäyttöä mutta ehkä tärkeämpänä, antoi enemmän aikaa tutustua muihin kurssilaisiin ja verkostoitua. Yksi maanpuolustuskurssin tärkeimmistä anneista on muiden toimijoiden keskeisiin henkilöihin tutustuminen, ja eri organisaatioiden välille syntyvä ymmärrys toisten lähtökohdista ja ajattelutavoista.
Kurssin aihepiiri oli laaja. Luentoja pitivät mm. SUPO, Turvallisuuskomitea, Poliisi, Puolustusvoimat, pelastustoimi, Rajavartiolaitos, HUS, kirkko ja useat muut tahot. Ymmärrettävistä syistä luentojen sisältöä ei voi sen enempää avata verkkoon julkaistavassa kirjoituksesta. Kurssiin kuuluu moniosainen ryhmätyö, jossa käsitellään yhteiskunnan kriisinsietokykyä. Case-harjoituksen muodossa pohditaan tilanteita, jossa kriisi lähestyy tai pahenee. Ryhmätyöt, niiden purku ja töiden (käyttääkseen varusmiestermiä) ”loppusota” oli erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus. Harjoitus osoitti hyvin miten sekavaa tai jopa kaoottista voi olla, kun normaali arki alkaa järkkyä. Saimme havaita miten hyvin eri sektorit ovat loppujen lopuksi varautuneet tilanteisiin, jossa kaikki ei enää toimikaan niin hyvin kuin on totuttu. Tämän lisäksi tutustuimme Keski-Uudenmaan Pelastuslaitokseen Vantaalla, sekä Rannikkoprikaatiin Upinniemessä. Upinniemessä tutustuimme myös vartiolaiva Uiskoon lyhyen purjehduksen muodossa.
Suosittelen lämpimästi hyödyntämään tilaisuutta jos tulee mahdollisuus osallistua kurssille. Toivon että mahdollisimman moni yritys jonka toimiala jollain tavalla koskettaa varautumista tai huoltovarmuutta, että myös yritykset jossa on oma turvallisuusorganisaatio, esittäisivät työntekijöitään kutsuttavaksi kurssille.
Tämä on tietenkin iso panostus yritykselle, jos avainhenkilö on viikon kurssilla. Kurssi antaa varmasti paljon ajatuksia ja ideoita miten omaa turvallisuus- ja varautumistyötä voisi kehittää ja parantaa. Kurssi on erittäin hyödyllinen kolmannelle sektorille ja vapaaehtoissektorille. Kaikki lisätieto ja ymmärrys eri organisaatioiden ja yhteistyökumppanien toiminnasta on eduksi. On erittäin hyödyllistä päästä kertomaan muille toimioille vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta luentojen yhteydessä, ja varsinkin vapaa-ajalla kahdenkeskisissä tai ryhmäkeskusteluissa.
Lopuksi haluan vielä kiittää kurssin johtoa: ylijohtaja Minna Karhunen ja eversti Ahti Kurvinen, kurssin puheenjohtajat apulaisjohtaja Tommi Laurinen ja everstiluutnantti Juho Raulo sekä erityisesti kurssin sihteeristö, koulutussuunnittelija Paula Kankkonen (ESAVI) ja toimistosihteeri Elina Sorvali (UUDALTSTO). Kiitos hyvistä järjestelyistä.
Caspar von Walzel
puheenjohtaja@hrup.fi