Keskustelu NATOsta ajankohtainen

Syksy on reserviläistoiminnan aktiivisinta aikaa. Syksy on myös symboli aikakauden päättymisestä. Näin on myös istuvan puheenjohtajiston asianlaita. Allekirjoittaneella on ollut ilo ja kunnia toimia piirin varapuheenjohtajana kohta neljän vuoden ajan. Ajanjakso on antanut itselleni paljon, toivottavasti olen pystynyt antamaan omalla panoksellani myös muille. Omalta osaltani reserviläistoiminta jatkuu muissa tehtävissä. Piirissä on käynnissä monia pidemmän aikavälin hankkeita (esim. varautuminen), jotta aloitettu työ ei katkeaisi on hyvä, että istuvista hallituksen jäsenistä on löytynyt ehdokkaat uusiksi puheenjohtajiksi. Allekirjoittaneella on ollut mahdollisuus työskennällä heidän kanssaan usean vuoden ajan. Tiedän heidän kykenevän hoitamaan annetun tehtävän mikäli tulevat valituiksi. Caspar, Timo ja Kimmo esittäyvät itse tarkemmin tässä lehdessä olevassa artikkelissa.

Aiemmin tänä vuonna olen kertonut Helsingin Reservin Sanomia koskevasta digilehti hankkeesta. Asia on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Olemme vaiheessa, jossa keskustelemme toteutuksesta enää yhden palveluntarjoajan kanssa. Tarkoituksena on julkaista ensivuonna sekä paperilehtä, että myös digilehteä. Lehtemme vuoden viimeisessä numerossa esittelemme tulevan digilehden jäsenistölle tarkemmin. Hankkeen taustalla on kaksi merkittävää seikkaa: 1. Lehden (paperinen ja online) täytyy elää ajassa ja olla saatavilla nykyaikaisin teknisin välinein. 2. Talous – ilmoitusmyynti on kaikissa paperilehdissä romahtanut viimevuosien aikana. Viivyttely tässä asiassa olisi aiheuttanut sen, että meillä ei olisi ollut kohta enää paperista kuin myöskään digilehteä. Piirin puolesta kiitokset Urlus-säätiölle, joka lähtenyt tukemaan projektia. Lehdellämme on tilaisuus toimia keihäänkärkenä hankkeessa, joka leviää laajemminkin alan lehdistössä.

Helsingin sanomien kuukausiliittessä nro.9 oli artikkeli kansalaisten esittämistä lakiehdotuksista. Artikkelin lopussa oli erillinen grafiikka, jossa esiteltiin lakiehdotusten jakautumista aihealoittain. Ehdotukset oli jaettu kenttään, jossa mittareina oli: Asiasta vallitseva yksimielisyys ja asian tärkeys. Itse yllätyin suuresti kun huomasin, että maanpuolustusta koskevista asioista vallitsi suuri erimielisyys (liittyi todennäköisesti NATO kysymykseen, eikä maanpuolustuksen yleiseen tärkeyteen) mutta etenkin se, että maanpuolustus oli esittettyjen ehdotusten jälkeen toiseksi vähämerkityksisin. Vain kielivalinta koettiin vähäpätöisempänä. Kuukausiliitteen artikkeli ei tietenkään ole tieteellinen tutkimus. Jostain tämän tyyppiset havainnot kuitenkin aina kertovat. Tulevien eduskuntavaalien yhtenä pää-aiheena tullee olemaan NATO. Toivottavasti siitä aiheutuva keskustelu nostaa maanpuolustuksen merkittävyyttä myös muiden kuin meidän ”uskovaisten” piirissä. Omalla toiminnallamme voimme viedä viestiä eteenpäin.

Olen saanut tutustua lukuisiin uusiin piirimme ja veljespiirimme aktiivisiin reserviläistoimijiin tämän varapuheenjohtaja-ajanjakson aikana. Toimiminen tässä hyvähenkisessä porukassa on se energianlähde joka on pitänyt minut mukana reserviläistyössä yli 20 vuoden ajan – ja matka jatkuu…kiitos!

jyri.vilamo@gmail.com