In memoriam
Tutkaveteraani, kapteeni Walter Breitenstein poissa
Agronomi, kapteeni Walter Breitenstein poistui joukostamme 9. lokakuuta 2014 Espoossa 96-vuotiaana. Hän oli syntynyt Viipurissa 4.3.1918. Nuoremmatkin ilmatorjuntamiehet ja -naiset muistavat Walterin pitkänhuiskean olemuksen ja hauskat jutut eri tilaisuuksissa. Jatkosodan aikana hän kuului siihen ilmatorjunnan uranuurtajien joukkoon, jonka ansiosta aselaji sai käyttöönsä tutkia. Niiden avulla torjuttiin Helsingin ja Kotkan suurpommitukset helmikuussa 1944.
Walter Breitenstein aloitti varusmiespalveluksensa 28.12.1939 Tampereella IPAK 51:n riveissä ja kävi 12.7.‒8.11.1940 RUK:n kurssin 48. Hänet ylennettiin vänrikiksi 11.4.1941. Jatkosodan alussa vänrikki Breitenstein toimi 141. Ilmatorjuntakonekiväärikomppaniassa joukkueenjohtajana ja osallistui VII AK:n joukkojen hyökkäyksen tukemiseen Kiteen‒Sortavalan suunnassa. Hän haavoittui taisteluissa pari kertaa lievästi. Hänelle myönnettiin 23.8.1941 ansioistaan VR 4. Varusmiespalvelu päättyi 27.6.1942, jolloin hän jatkoi asepalvelustaan reserviläisenä. Syyskuussa 1942 Breitenstein sai siirron Tampereelle, missä hän toimi ensin 5. Paikallisessa torjuntakeskuksessa ja määrättiin sitten tulenjohtoupseeriksi 53. Raskaaseen Ilmatorjuntapatteriin, joka siirtyi Tampereen Sulkavuorelta Vaasaan. Tammikuussa 1943 hänet siirrettiin takaisin Tampereelle 2. Raskaaseen Ilmatorjuntapatteriin ja sieltä maaliskuun alussa Helsinkiin Ilmatorjuntarykmentti 1:een.
Walter Breitensteinin sotilasuran merkittävin vaihe oli tutkakoulutus (Würzburg T/D) Saksassa keväällä 1943. Nuori reservin luutnantti sai myös toukokuussa 1943 erikoistehtävän käydä noutamassa tutkakalusto Saksasta. Hänet siirrettiin 26.5.1943 Kotkaan, missä hän toimi It.R 2:n raskaiden pattereiden ”Irja”-upseerina. Breitenstein oli avainasemassa, kun uusi tutkakalusto otettiin käyttöön Kotkassa, joka oli eräs jatkosodan eniten pommitetuista kaupungeista. Tutkamiesten ansiosta Neuvostoliiton kaukotoimintailmavoimien (ADD) suurpommitus Kotkaan yöllä 11. helmikuuta 1944 saatiin pääosin torjuttua.
Jatkosodan jälkeen syksyllä 1944 Walter Breitenstein sai salaisen komennuksen Ruotsiin, missä hän yhdessä parin muun suomalaisen upseerin kanssa koulutti ruotsalaisia tutkamiehiä Würzburg-kaluston (Ekoradio 2b) käyttöön. Suomalaisten asiantuntijoiden avulla Tukholman ilmatorjunta siirtyi tutka-aikakauteen tammikuussa 1945.
Walter Breitensteinin sotapalvelus kesti yli viisi vuotta ja hänet kotiutettiin 2.1.1945. Sodan jälkeen Breitenstein osallistui aktiivisesti maanpuolustuskoulutukseen sekä ilmatorjunta-aselajin yhdistysten ja veteraanien toimintaan. Hänet ylennettiin kapteeniksi reservissä 4.6.1968.
Agronomi Walter Breitenstein teki pitkän työuran maanviljelyksen alalla, missä hän erikoistui kasvinsuojeluun. Suuri hanke oli Porkkalan alueen maanviljelyksen käynnistäminen. Hän oli Suomen Kasvinsuojeluseuran kunniajäsen. Erikoisuutena mainittakoon hänen osallistumisensa traktorikynnön maailmanmestaruuskisoihin joukkueen johtajana ja tuomarina. Walter Breitenstein palkittiin ansioistaan sodan ja rauhan aikana kunnia- ja ansiomerkeillä.
Teemme kunniaa veteraanin muistolle. Isänmaa kiittää.
Ahti Lappi,eversti evp
Jorma Lahtinen, majuri res