Elämää sodan jälkeen
Kalle Päätalo kirjoitti Iijoki-sarjan, jossa hän kertoi elämänsä kaaren lisäksi käytännössä Suomen itsenäisyyden historian. Sarja on varmastikin laajin omaelämänkerrallinen sarja maailmassa. Sarja käsitti yhteensä 17 kirjaa, joissa oli sivuja noin 12000.
Päätalon sarjasta on aiemmin toimitettu kirja hänen elämästään sodissamme nimellä Semmonen savotta.
Eero Marttinen on toimittanut sarjan 7 kirjasta teoksen Vaaran vuodet. Kirjassa kerrotaan, millaista elämä oli Tampereen Messukylässä heti sodan päättymisen jälkeen. Kaikesta oli pulaa. Päätalo aloitti siviilielämänsä hakkaamalla klapuja paikallisen osuuskaupan liiterissä. Varsinaisen työnsä hän aloitti paikallisilla rakennustyömailla. Ensin apupoikana ja myöhemmin kirvesmiehenä. Pohjalta Kalle Päätalo nousi samassa tahdissa Suomen nousun kanssa.
Kalle Päätalo pääsi Tampereen Teknilliseen kouluun vuonna 1947 ja valmistui rakennusmestariksi. Valmistuminen ei silloinkaan taannut heti töitä, mutta Päätalo löysi melko nopeasti rakennusliikkeen, jossa oli aiemmin työskennellyt timpurina. Ensimmäisen rakennustyömaan vastaavana mestarina toimiessaan hän urakoi vielä omaa taloaan Kirvestiellä Messukylässä. Nuorena, vaikkakin haavoittuneena sotainvalidina, hänen työtaakkansa oli valtava. Ei riittänyt, että hän vastasi yhdestä rakennustyömaasta ja urakoi toista vasara kädessään. Näiden lisäksi Päätalo kirjoitti harjoitelmiaan, joita hän tarjosi lehdille julkaistavaksi.
Teos on puristettu lähes 5000 Iijoki-sarjan sivusta 260 sivuun, joten paljon on jouduttu jättämään pois. Alkuperäistä tekstiä on käytetty vain niiltä osin kuin se käsittelee Suomen poliittista tilannetta tai elämää pulan keskellä. Iijoki-sarjan henkeä ei edes ole pyritty säilyttämään eikä varjelemaan. Eikä se näin suurilla supistamisilla olisi ollut mahdollistakaan.
Lukujen alussa toimittaja kirjoittaa kunkin ajanjakson tärkeimmistä tapahtumista Suomessa. Varsinaisissa teksteissä on julkaistu Päätalon omaa tekstiä kyseiseltä ajalta. Eero Marttisella on ollut huikea työ löytää sopivat kohdat laajasta kirjasarjasta. Lyhentäminen ei ole ollut helppoa.
Kirja ei edes pyri olemaan Iijoki-sarjan lyhennelmä, vaan siihen on koottu sarjasta Suomen sodan jälkeisen ajan kuvaukset.